Miron tenho

Tenho tarkoittaa viehätystä tai lumoa ja sitä on käytetty myös kuvaamaan lappalaista taikuutta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tenho  Tepsille Tenho tarkoittaa lumoavinta kehitystarinaa tällä vähemmän viehättävällä kaudella.

Minulle jä kammottavan hyvin mieleen se kun ensimmäisen kerran näin Miro Tenhon pelaavan. Se tapahtui tammikuun helteisellä Kupittaa vitosella tässä ottelussa http://tpstv.fi/kooste-fc-inter-tps-3-2-24-01-2014/ . Ottelun kymmenennellä minuutilla Interin elegantti herrasmiespelaaja Irakli Sirbiladze pistää kokemattoman Tenhon tylysti taskuunsa ja hölköttelee maalinedustalle josta tarjoilee Ihana-Severille maalisyötön. Miroa ei nähdä seuraavassa ottelussa ja silloinen huippumotivoitunut päävalmentaja Marko Rajamäki kuvailee minulle Tenhon kärsineen ottelussa kolhuja niin henkisesti kuin fyysisestikin. Voin rehellisesti myöntää, että olin melko varma tarinan päättymisestä siihen.

Kirjoitin talvella siitä miten Tepsin surkea tilanne tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden nousta liigapelaajaksi niille joilta löytyy tahtoa ja selkärankaa. Valitettavan harvalta on löytynyt. Todellisuudessa muutama kauden aluksi varmalta vastuunkantajalta vaikuttanut pelaaja on mennyt jopa taaksepäin.

Meiltä herkästi unohtuu se tosiasia, että vaikka näemme kansainvaälisillä kentillä yhä nuorempia ammattilaisia, hyppy miesten pääsarjaan junnupeleistä ei ole niin helppo miltä se näyttää. Tepsinkin tapauksessa talviharjoittelun kovuudesta jouduttiin tinkimään kun monen pelaajan pohjakunto ja -kestävyys eivät riittäneet ammattilaistason treenaamiseen. On haastava yhtälö valmennukselle tasapainoilla aika- ja tulospaineiden kanssa ja samalla koittaa pitää jalat ja päät ehjinä.

Älkää käsittäkö väärin. Moni nuori pelaaja on nostanut tasoaan, mutta päävastuun ovat kuitenki kantaneet jo ennestään ammattimaiseen tekemiseen tottuneet pelaajat. Ohituskaistalta ei varsinaisia superylättäjiä ole tullut, vaikka paikka olisikin ollut. Ainoa poikkeus, joka on pystynyt tasaisesti parantamaan ja pitämään tasonsa, on Miro Tenho. Ei hänkään vielä uusi Jallu ole, mutta tällä menolla hänestä voi kasvaa jotakin vielä suurempaa.

Tenho on kuvaillut parhaaksi ominaisuudekseen vahvan henkisen puolen. Tämä on nähdyn perusteella helppo uskoa. Minä heitin hänen osaltaan pyyhkeen kehään jo ensimmäisen matsin jälkeen, niin kammottavassa vienissä nuorimies oli. Onneksi hänellä itsellän oli kovempi pää. Näyttääkin siltä, että ”I kill you”n oppitunti veikkausliigatason pelikovuudesta toimi kimmokkeena, jonka kautta Miro löysi tenhonsa. Kun edellisessä ottelussa porotokkaa vastaan näin Miron viimeistelevän kylmän viileällä puskulla liigauransa ensimmäisen maalin tuntui todellakin siltä, että hän oli langettanut lumouksensa koko stadionin ylle. http://tpstv.fi/kooste-tps-rops-4-2-31-08-2014  Miestä ei pystynyt enää tunnistamaan samaksi eksyneeksi pikkupojaksi, joka oli hortoillut ympäri Kupittaata vain puoli vuotta aikaisemmin. Tällaiset tarinat jäävät liian usein syntymättä kun pelaajille ei uskalleta antaa vastuuta.

Kävi Tepsille säilymistaistossa kuinka vaan on täysin varmaa, että Miro Tenho on tehnyt läpimurtonsa Veikkausliigassa. Tämä tosiasia toimii myös muistutuksena siitä, että muitakin nuoria lupauksia varmasti löytyy Suomesta niiden kuumimpien ja itsestäänselvimpien ”lahjakkuuksien” takaa. Toivottavasti ainakin Tepsissä uskalletaan jatkossakin antaa kokeilupaikkoja laajasti nuorille pelaajille ja uskalletaan luotta myös hiukan epävarmempiin kortteihin. Pelaajatarkkailu on Suomessa toistaiseksi niin epämääräistä, että Tenhoja ja Tukiaisia http://www.iltasanomat.fi/jalkapallo/art-1288729734856.html  on varmasti löydettävissä enemmänkin. Valitettavasti seurat tuntuvat arvostavan enemmän tonnin vierastyölaisia ja pelaajatarkkailua youtubessa.

HYVÄ RÄPY! After football i put a tenho on you!

 

Advertisement

2 comments

 1. blääh…aina tätä samaa mantraa- ”muitakin nuoria lupauksia varmasti löytyy Suomesta niiden kuumimpien ja itsestäänselvimpien ”lahjakkuuksien” takaa” – saa lukea tän tyyppisiltä kolumnisteilta. Tekis mieli sanoa että ”muitakin nuoria kolumnisteja löytyy Suomesta niiden kuumimpien ja itsestäänselvimpien ”lahjakkuuksien” takaa mutta en sano! Tyydyn listaamaan vain joitakin Veikkausliigassa tällä kaudella debytoituneita onnistujia Tenhon ohella: Johannes Laaksonen (SJK), Teemu Honkaniemi (VPS), Jesper Brechtel (TPS), Eero Tamminen (TPS), Alex De John (TPS), Simo Roiha (RoPS), Miko Puuskari (Honka) jne. Pointti siis on sinä, että ellet pysty Veikkausliigassa (eritysesti tän kauden TPS) tarttumaan tilausuuteen, niin et pysty muuallakaan. Säästökuuri on anatanut harvinaisen paljon mahdollisuuksia koitimaisille nuorille pelaajille! En siis enää suostu lukemaan kolumneja/artikkeleja siitä kuinka nuorille pelaajille ei anneta mahdollisuuksia VEIKKAUSLIIGASSA (ok, PL. hjk)

  1. Kiitos kommentistasi.

   Tämä osoittaa hyvin miten saman kirjoituksen voi lukea monella tavalla. Olen kanssasi täysin samaa mieltä ja luulin myös ilmaisseeni sen riittävän selkeästi kirjoituksessani. Kuitenkin sinä koit asian kuvailemallasi tavalla. Tosin minä en ole mikään kuuma kolumnistitalentti enkä edes nuori.

   Minun tarkoituksenani ei ollut väittää, että noita listaamiasi pelaajia kovempia junnuja hukataan jotenkin liukuhihnalta. Minä tarkoitin sitä, että Veikkausliigan runkomiehiä pystyisi varmasti kasvattamaan samaan hintaan kuin mitä nyt seurat laittavat rotaatiotason ulkomaalaisiin. Kaikkein kovimmat talentit varmasti nousevat pääsarjaan ja pidemmällekkin.

   Paljon suurempi ongelma arkipäivässä on se, että ihan nuorimpien lupauksien asema Veikkausliigajoukkueissa saattaa olla haastava kun pelirytmin takia joutuu istumaan edustuksessa penkillä, mutta ei pääse pelaamaan ja silti menettää junnusarjojen tai reservin pelimahdollisuudet. Tästä on ainakin Tepsissä kärsinyt muutama pelaaja.

   Pointtini siis oli siinä, että Tenho tuli vakiintuneiden pelaajatarkkailuväylien ohi ja kykeni ottamaan paikkansa. Seuroilla on hyvä tuntuma oman ”tutkansa” alla pelaavista pelureista, mutta pelaajatarkkailu tämän reviirin ulkopuolella on kohtuullisen vähäistä.

   On todella valitettavaa, että katsoit artikkelia tuollaisten lasien läpi. Tarkoituksenani ei nimittäin ollut välittää tuota viestiä jonka sinä artikkelista luit. Tarkoituksenani oli hehkuttaa teinimäisen fanittamisen hengessä Miro Tenhoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s