On asioita joista ei yleensä firman pikkujouluissa paljon puhuta. Ne ovat uskonto, politiikka ja oma suosikkifutisjengi Suomessa . Syykin on sama: nuo kaikki ovat niin henkilökohtaisia asioita, että niistä ei voi puhua kovinkaan analyyttisesti ja pelko leimaantua joksikin pitää suut usein supussa. Toinen syy on se, että näissä kysymyksissä on hyvin vaikea määrittää oikeaa tai väärää. Jokainen kuitenkin valitsee uskonnon, poliittisen puolueen ja suosikkijenginsä oman makunsa ja samaistumisensa mukaan.
Tästä huolimatta kuulee jatkuvasti, kuinka milloin kukakin valopää puhuu siitä, että menestys tuo kannattajia. Ei tuo. Menestys tuo henkilöprostituoituja ja se voi tuoda myyntiä tai hetkellisen piikin katsojalukuihin, mutta ei sen varaan voi identiteettiä rakentaa. Kenen mielestä on fiksua valita uskonto tai poliittinen puolue sen mukaan mikä on suosituin? En nyt lähde väittämään etteikö joku niin tekisi, mutta onhan se ajatuksena ihan yhtä typerä kuin se, että joku alkaa pitämään Cheekiä parhaana muusikkona vain sen takia, että hän sattuu myymään eniten levyjä.
On jotenkin hullua, että tilanne on toinen kun puhutaan kansainvälisestä huippufutiksesta. Moni suomalainenkin kulkee ylpeästi ruoto suorana mainostaen jotakin kansaivälistä suuryritystä. Tottakai on pakko myöntää, että suurimmat seurat ovat onnistuneet brändäyksessä hyvin. Sen näkee siinä, että lähes kaikkien mielestä on ihan oke kulkea FC Parsaloonan pipossa, vaikka onkin nähnyt yhden joukkueen pelin kuluneen vuoden aikana, eikä edes tajua markkinoivansa samalla katalonialaista kansallistunnetta. Ihan yhtä oke on heittää asiantuntemuksella potkupallomantraa kun näkee jonkun kulkevan Veikkausliigaseuran huivi kaulassa. Näiden asetelmien ja mielikuvien muuttaminen on suomalaisten seurojen, Veikkausliigan ja Palloliiton suurin haaste. Eikä asetelman muuttamiseen auta lainkaan se, että kyseisten instituutioiden toimihenkilöt kulkevat ympäri tiedotusvälineitä hokemassa lopputurnaushöpinöitä ja harhaisia toiveita Mestareidenliigan lohkovaiheesta.
Perustavanlaatuinen ongelma tässä asiassa on se, että seurat, Palloliitto ja Veikkausliiga luulevat, että he saavat valita kannattajansa. Suurin osa futiksen vähäisestä markkinoinnista on heikosti suunnattua ja usein sillä tavoitellaa liian epämääräistä joukkoa. Juhlapuheiden ja arkipäivän toimen perusteella maksukykyiset perheelliset kannattajat ovat johtajien unelmissa ykköskohteena. Tämän asiakasryhmän ongelma on se, että juuri tämä porukka vaatii olosuhteita joita jalkapallolla ei ole tarjota. Lajipäättäjien tulisikin tehdä kunnollinen markkinatutkimus ja kohdistaa markkinointiresurssit sen mukaan. Kannattajat nimittäin määrittävät joukkueen eikä päivastoin.
Sanojeni vakuudeksi otan Aleksi Valavuoren. Hän on tehnyt kaiken käytännössä täysin päivastoin kuin suomalaisen urheilujohtamisen rautaiset ammattilaiset. Hän on purrut kättä joka ruokkii. Hän on kulkenut ympäri kyliä sanomassa mielipiteitä asioista joihin hän ei pysty vaikuttamaan. Hän ei ole tajunnut omaa parastaan, eikä kumartanut kuvia tai nimiä. Hän on sanonut ääneen unelmoivansa ja mikä pahinta ottanut riskejä unelmiensa toteuttamiseksi. Hän on vastannut kun kysytään ja kaikesta tästä huolimatta hän on pystynyt tekemään valtavasti asioita joista vielä ennen häntä oli täysin varma tieto, että ne ovat mahdottomia. En epäile hetkeäkään etteikö häntä pidetä kabineteissa ärsyttävänä nousukkaana ja moni varmasti odottaa pääsevänsä nauramaan hänen epäonnistumiselleen.
Mikä sitten on hänen salaisuutensa ja eronsa muihin? Hän elää tässä ajassa. Hän tarjoaa kannattajille sitä mitä he haluavat, eikä yritä päättää kannattajien puolesta. Hän uskaltaa otta riskejä ja eläytyy tekemiseen. Tärkein ero on kuitenkin se, että hän tuntee kohderyhmänsä paljon paremmin kuin vanhanliiton pomot. Valavuori tekee kaiken siten, että hän kutsuu kaikki mukaan kokemaan jotakin ainutkertaista. Kun taas muut urheilujohtajat keskittyvät karsimaan pois väärinkannattajia ja toitottamaan mahdollisia esteitä ja riskejä ympäri tiedotusvälineitä.
Toivonkin tässä, että futispomot ymmärtävät katsoa maailmaa hieman toisesta vinkkelistä ja tajuavat, että menestyksen sijaan jalkapallon päätuote on yhteenkuuluvuuden tunne. Se tunne ja kokemus kuulua johonkin ja kokea niin voitot kuin pettymyksetkin omien värilasiensa läpi. On tajuttava, että nykyinen tapa puuttua ja rajoittaa tunteenpurkauksia niin kentällä kuin katsomossakin sotii kaikkea sitä vastaan miksi ihmiset peleihin tulevat. On sanomattakin selvää, että ylilyönteihin tulee puuttua, mutta nykyinen neuroottinen hyssyttelylinja tulee näivettämään orastavan kannattajakulttuurin alkuunsa. Jotta jalkapallokulttuuri voi nousta Suomessa kansainväliselle tasolle on annettava kaikkien kukkien kukkia. Ensin on panostettava määrään. Määrän kautta tulee tunnelma ja lopulta tunnelman kautta tulot. Sitten kun tuo pyörä pyörii voidaan joskus saada aikaan tuloksiakin. Tämä ketju ei toimi, jos sitä yritetään toteuttaa jossakin muussa järjestyksessä.
HYVÄ RÄPY! HYVÄ BISONS! KUOLEMA MONOPOLEILLE!
Etkö sä tajua että Aleksi tekee kaiken oman julkisuuden halunsa takia, se on Aleksin syvin motivaattori. Minua v****** että hän on ottanut suomalaisen koripallon panttivangikseen ja oman julkisuuden työkaluksi. Aleksihan lähti heti Topon managerin homminta pois kun TV:stä tarjottiin juontajan hommia, sellainen ”urheilu”mies Aleksi on. Kun Suomen maajoukkue menestyy niin siitä pitää tehdä youtube-video niin että peli näkyy taustalla mutta oma naama ja ääni on kaikkein parhaimmin esillä, sitten huohotetaan mediassa että hoidetaan lisää faneja paikalle, eli otetaan maajoukkueen menestys käyttöön ja Aleksi on taas esillä kun hoiti pari fania paikan päälle. Kun katutaiteilija ja saa häiriköintiä osakseen Helsingin keskustassa niin Aleksi näkee siinäkin julkisuus mahdollisuuden.. Missään toimessa Aleksi ei ole toiminut pitkäjänteisesti Honka ja Topo jäivät velkaisina lyhyen manageri seikkailun jälkeen. Biisoneiden leivissä taisi olla aktiivisesti ilmeisesti vain vuoden. Huseeraa nyt huonoimpana jääkiekon studio-isäntänä ilman minkäänlaista ammattitaitoa tai lajiosaamista, ihan vain oman julkisuuden takia. Pahasti pelkään että maalaiskylän koripallojoukkue menee heti konkurssiin kun tulee heikompi vuosi. Siinä vaiheessa Aleksi onkin huomiohuoraamassa jonkin uuden projektin parissa. Toivottavasti vaihtaa kokonaan lätkän pariin niin vähentyy nämä konkurssit koripallon puolella (Topo, Honka, Biisons?)
Tajuan sen ihan hyvin ja arvasinkin, että joku ottaa tämänkin kulman puheeksi. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että hän on saanut aikaan paljon liikettä ja liike luo lisää liikettä. On oikeastaan seuraorganisaatioiden heikkoutta, että hänen roolinsa on ollut mikä on, jos hän olisi puhtaasti promoottori ja markkinointimies hän olisi erinomainen, mutta tuo toinen puoli onkin surullisempi juttu.
Silti itse näen asian niin, että hänen aiheuttamansa kaaos ja härdelli ovat parempi kuin pölyttynyt pysähtyneisyys. Kaikkia ei voi miellyttää ja urheilussa ei voi pyrkiä huipputuloksiin ja samalla välttää kaikki riskit. Tarvitaan moniäänisyyttä ja rohkeutta. Valavuori on överi esimerkki, mutta näitä liikkuvia liikuttajia on silti hyvin vähän harmaisiin byrokraatteihin verrattuna.
Joni Vesalainen JJK:n ajoilta olisi hyvä esimerkki Aleksille. Kaiken toiminnan keskiössä oli seura, sen kehitäminen, markkinointi, tärkeäksi ja osallistuvaksi/yhteisvastuulliseksi tekijäksi tekeminen omalle yhteisölleen (keski-suomi). Kaikki toki henkilöityi vahvasti Vesalaiseen mutta Vesalainen myi JJK:ta ei itseään medialle. Aleksi ei tähän valitetavasti tule koskaan pystymään, hänellä ei urheilu ole sydämessä, se on vain väline saada julkisuutta. (Herranjumala miehellähän oli joskus blogi Seiskassa!) Toivoisin että hänelle löytyisi joku huomiohuora suojatyöpaikka viihdealalta.
olen hieman eri mieltä etteikö menestys tuo kannattajia. Vertaat musiikkiin, uskontoon, politiikkaan, jalkapalloon. Jos nyt saivarrellaan, niin menestys luo ilmiöitä, joka tuo kannattajia. Tämä pätee kaikkeen yo. aihealueeseen. Esimerkkinä (vedän mutkat suoriksi):
1. Politiikka. Persut loivat ilmiön, jonka myötä se aikaansai menestystä, joka poiki kannattajia
2. Musiikki. En kiusallanikaan tartu Cheekiin, vaan vaikka Dingoon. Ilmiö, jonka jälkeen Suomipop ei ollut entisensä (ikävä kyllä?).
3. Jalkapallo. Messi ja Barcelona. Kukaan, siis kukaan ei ole voinut vältyä näkemästä pikkupoikia Messi-paita päällä tavarataloissa, kendopeleissä, futismatseissa, kentän laidoilla. Siitä se kannattaminen lähtee. Siitä se aikanaan on lähtenyt nykyisillä mieshuorillakin, jotka vollottavat Liverpool-paita päällä kun tämä(kin) kausi menee vihkoon. Nuo keski-ikäiset kaljamahaiset miehet tekevät pyhiinvaellusmatkansa Anfieldille vuosittain. Ai miksi? No koska Liverpool oli heidän nuoruudessaan (74-84) se ihqu. No onko kannattajat hävinneet kun Liverpool ei ole voittanut yhtään Valioliigamestaruutta? Ei ole.
äh…antaa olla. Uskontoon en jaksa edes kajota. Ja jotenkin huomasin, että putosin itse ”ansaan”. Ei se noin mene ja vaiks meniskin, niin itse asiassa olen kanssasi pitkälti samaa mieltä.
Yhden asian haluan silti korjata. Mistä olet keksinyt tuon sterotypian, että maksukykyiset perheelliset kannattajat vaativat olosuhteita mitä ei ole tarjota? Olen turkulainen, käyn pääsääntöisesti Tepsin peleissä ja mielestäni olosuhteet ovat erinomaiset maksukykyiselle perheelliselle kannattajalle, eli minulle! Jes. Se siitä. Tulipahan pienessä kaljapöhnässä avauduttua. Hyvää joulua!
Kiitos palutteesta.
Kuten totesin menestys voi tuoda hetkellisen boostin, mutta ei identiteettiä. Tässä olemme siis ihan samaa mieltä. Ongelma on siinä, että jos kaikki panostavat pelkään menestymisen markkinoimiseen niin häviäjiä on aina enemmän kuin voittajia. Siksi menestyminen on huono markkinointistrategia yksinään. Mitä esimerkiksi Intterille jäi mestaruudesta käteen?
Veritas-stadion on yksi ainoista paikoista koko liigassa, joka pystyy palvelemaan mainittua asiakasryhmää. Koko liigan mittakaavassa on mahdoton rakentaa kannattajapohjaa tuon ryhmän varaan. Suurin osa kannattajista on kuitenkin 15-40 vuotiaita miehiä, joista valtaosa on perheettömiä.