Mixu ja onnistumisen pelko

Maajoukkueemme päävalmentaja on onnistunut luomaan itsestään täysin käsittämättömän hahmon. Toisaalla hän puhuu pelkkää karkkia julkisuuteen ja toisaalla peluuttaa kentällä milloin mitäkin melkoisen epäjohdonmukaisesti. Olisi mahdollista ymmärtää, jos puheet ja teot kohtaisivat tai olisi mahdollista saada teoille edes selityksiä. Nykytilanteessa ei kuitenkaan johdonmukaisuutta löydy. Tuntuu siltä, että Mixu pelkää onnistumista ja siksi pelaa vuoronperään ylivarmaa ja yltiöpäistä. Minulle on muodostunut mielikuva jonka mukaan Mixu olisi varmasti loistava sarjajoukkuevalmentaja, mutta maajoukkueeseen ei metodi istu. Nyt tuntuu siltä, että Mixu pakottaa peliä ja onnistujat ovat sinä raamissa hyvin harvassa.  Kari Arkivuo on ainoa pelaaja, joka on säännöllisesti pelannut maajoukkueessa joko tasonsa ylärajoilla tai jopa yli oman tasonsa. Kaikkien muiden otteet tai peluutus ovat ailahdelleet epäjohdonmukaisesti.

Olen Mixun kanssa täysin samaa mieltä siitä, että pitää olla vahva peli-identiteetti ja peli tulee rakentaa sen varaan. Siitä olen kuitenkin eri mieltä miten tuo identiteetti on syytä muodostaa. Mixu tuntuu jääräpäisesti uskovan, että koko paketin pitää tulla häneltä ja joukkueen on opittava pelaamaan nimenomaan hänen peliään ja hänen ajatuksellaan. Tästä syntyy tilanne jossa suurin osa pelaajista ei pääse pelaamaan ominta peliään vaan joutuvat pakottamaan pelaamistaan Mixun raamiin. Tämä taas johtaa siihen, että peli näyttää vaikealta ja joukkue ei pääse kollektiiviseen flow-tilaan vaan vuoroin ylipelataan ja sitten taas seuraavaksi alipelataan. Myös pelaajien prässin suunnat ovat välillä aivan käsittämättömiä kun pelaajat  kiertävät vastustajan selustaan ja prässäävät kohti keskiympyrää. Näiden prässien tarkoitusta tai sitä keneltä idea moiseen tulee en pysty käsittämään.

Minusta Suomen maajoukkueen pitäisi ehdottomasti pelat omien vahvuuksiensa kautta eli suomeksi rakentaa identiteetti R. Eremenkon, Moisanderin, Hetemajn ja  Hämäläisen varaan. Nämä neljä pelaaja ovat kuitenkin selkeästi ne vastuunkantajat joilla on kapasiteettia kantaa joukkuetta tilanteessa kuin tilanteessa. Nyt juuri joukkueen ylivoimaisimmat yksilöt  Eremenko ja Moisander joutuvat jatkuvasti muokkaamaan peliää pois niistä absoluuttisista huippuominaisuuksista joita heillä on.

Moisander on yksi koko euroopan parhaista pelin avaajista ja tehokas pelote myös erikoistilanteissa silti Mixun joukkueessa hän antaa 5m syötön keskikenttäpelaajalle ja jää odottamaan puolustustehtäviä. Erikoistilanteissa hänet jätetään varmistajaksi. Mixu siis katsoo tärkeämmäksi hirttää Nikke pelkkiin puolustustehtäviin kuin ottaa riskiä hänen hyökkäyspelivahvuuksiensa kautta. Tämäkö nyt on sitä kuuluisaa Mixulaista positiivisuutta. Samalla hän tulee sivulauseessa osittaneeksi epäluottamusta muita pelaajia kohtaan kun hän ei luota em. tehtäviä kenenkään muun kuin Moisanderin hoidettaviksi.

Eremenko on puolestaan vahvimmillaan pallollisena hyökkäyksen pelinrakentajana, murtavien syöttöjen jakajana ja yllätyksellisenä kaukolaukojana. Siinä missä hän on näissä ominaisuuksissa aivan omaa luokkaansa koko ryhmästä on hänellä myös vakavia puutteita pallottomassa puolustuspelaamisessa ja varsinkin peliasennot ja prässin suunnat ovat välillä nappula tasoa. Siksi hänen paikkansa ei ole tasapainottavana pelaajana vaan ylempänä ja tämän on tajunnut myös Mixu. Ilmeisestikin juuri tästä syystä Tainio on nähty kentällä niin usein.  Ongelma onkin Eremenkon kohdalla muiden keskikenttäpelaajien käskytyksissä. Mixu vaihtelee pelaajia keskikentällä varsin epäjohdonmukaiseti ja tämä on johtanut siihen, että Roman vahvuuksista ei saada parasta irti. Varsinkin Hetemaj-Roma kaksikolla olisi loistava potentiaali Suomen omaksi Pirlo-Gattusoksi. Tässä roolituksessa Perpa riistää ja raastaa ja luo näin tilan Roman pelinteolle. Perpasta näkee kaikkein eniten sen, että hänelle ei varsinkaan hyökkäyspelivaiheen peli-idea ole auennut riittävällä tasolla, jotta hän saisi itsestään parhaan irti. Romalta myös kuluu valtavasti energiaa nykyisessä systeemissä puolustamiseen ja vielä sellaiseen puolustamiseen mitä hän ei osaa kovinkaan hyvin. Roma on kuitenkin rautainen ammattimies ja tekee niin kuin valmentaja käskee, mutta samalla hänen kehonkielestään ja huuliltaan voi melkoisen usein lukea miten tyytyväinen hän on niin omiin kuin joukkuekavareidenkin suorituksiin. Tällaiset turhautumat väkisinkin vievät tehoja olennaisesta.

Joku fiksu on sanonut, että valmentajan tärkein tehtävä on luoda pelaajille parhaat mahdolliset puitteet onnistua ja tätä Mixu ei mielestäni tee. Minusta hän pakottaa pelaajia liian väkivaltaisesti omaan raamiinsa. Tämä metodi toimisi varmasti seurajoukkueessa ja toisi aikanaan hyvän tuloksen, mutta maajoukkueessa ei aika riitä. En missään nimessä halua, tällä kirjoituksella vihjata, että Mixu pitäisi vaihtaa. Enemmänkin tuon esiin havaintoja joita olen tehnyt toistaiseksi ja mitkä minua nyt huolettavat. Toivon täysin rehellisesti olevani väärässä ja Mixun metodin toimivan, joko sellaisenaan tai sitten niin, että hän löytää nöyryyden pelaajia kohtaan ja reivaa systeemiään materiaalille paremmin sopivaksi. Ennenkaikkea en kuitenkaan koskaan halua nähdä kenenkään valmentajan teloittavan pelaajaansa siten kuin Mixu teloitti Anssi Jaakkolan taannoisessa Ruotsi ottelussa. Tuosta tempusta jäi takaraivooni pelottava visio Mixun onnistumisen pelosta, jonka vuoksi hän jättää aina alaitajuisesti jonkin tekosyyn jota syyttää, jos positiivisuus ei kuitenkaan kanna.

 

HYVÄ RÄPY!

Advertisement

5 comments

  1. Mistä olet keksinyt, että Mixu on ajanut pelitavallisen ”metodinsa” väkisin läpi? Mixun pelitapa ja pelisysteemihän ovat varsin harvinaisia kansainvälisessä huippujalkapallossa ja ne jopa sotivat monia nykyjalkapallon perusperiaatteita (esim. vahva laitapelaaminen, keskialueen kolmio) vastaan, joten itse näkisin Mixun jopa räätälöineen juuri Suomen materiaalille sopivan pelitavan ja -systeemin. Suomeltahan puuttuu laatua laitahyökkääjien sekä ysipaikan osalta – onko olemassa nykyistä pelitapaa ja -systeemia parempaa tapaa peittää nuo puutteet?

    Kirjoitit: ”Myös pelaajien prässin suunnat ovat välillä aivan käsittämättömiä kun pelaajat kiertävät vastustajan selustaan ja prässäävät kohti keskiympyrää.”

    Tätähän ei Mixun alkuaikoina juuri näkynyt, joten kyse on tietoisesta muutoksesta. Tällä prässillä (jos nyt oivalsin oikein mitä tilanteita tarkoitit) yritetään tarkoituksellisesti pakottaa pallollinen pelaaja tiettyyn suuntaan eli tiettyyn sektoriin, jossa pallonriisto koitetaan saada. Tämä pallonriistojen suunnitelmallisuus on esim. Mourinhon joukkueiden menestyksen peruspilareita, joten hyvin toteutettuna se tuo aivan uuden ulottuvuuden myös Suomen peliin. Toki Suomella on vielä tuossa opeteltavaa ja taitavampia joukkueita vastaan Suomi nykyisellään vain turhaan antaa vastustajalle ilmaisen mahdollisuuden etenemiseen ilman todellista pallonriiston uhkaa. Arvokisapaikasta on kuitenkin turha haaveilla, jos ”prässi” on pelkkää vastustajan etenemisen pysäyttämistä ja laidan vaihtoon pakottamista. Transitiokeskeisyys ei ole vain huvin vuoksi nykyfutiksen merkittävin perusperiaate yhdessä pallonhallinnan kanssa. Prässäämisen, pallonriiston ja sitä seuraavien hetkien (siis positiivisen transition, sanoisi Gert Remmel) suunnitelmallisuuden lisääntyneestä merkityksestä jotain kertonee italialaisen jalkapallosanaston (jota voitanee pitää taktiikasta puhuttaessa edelläkävijänä – ainakin historian saatossa) muutos: contropieden sijaan saatetaan puhua ripartenzasta.

    1. Joulukuusesta Mixu sai itselleen ikuisen imagoriipan! Jos hän olisi lähtenyt vaikka 4-5-1:stä ja lähtenyt sitten varioimaan sen keskikenttää pelaajien kehittymisen/vastustajan mukaan hänellä olisi ollut puolustuksesta lähtevä neutraalimpi platformi, jota modifioida myös hyökkäykseen sopivaksi.

      Maajoukkueessa tällaisia muutoksia ei vain oikein voi tehdä vaikka jälkeenpäin haluaisikin toiminnan luonteen vuoksi. Sillä mennään mikä oli paras arvaus onnistuneesta ratkaisusta alussa.

  2. Melkoista pilkunfiilausta. Muutaman toissijaisen ”epäkohdan” varaan rakennettu negatiivinen oksennus. Kaikki plussapuolet jätetään tietenkin esittämättä, että rakennettu yleistys ei näyttäisi rajalliselta. Uskotko edes itse tähän angstiseen roskaan?

    1. Ei ole tarkoitus olla negatiivinen. Kaikki johtuu Mixun omasta kommunikointi tyylistä, jos hän avaisi tekemisiään enemmän ei minunkaan tarvisi murehtia. Minä reagoin vain siihen mitä kentällä nään. Nään siellä paljon hyvääkin. Menestystä vain ei voi rakentaa pilvenhattaroiden varaan. Minä toivon sekä Mixulle, että joukkueelle pelkää hyvää ja teen oman osuuteni joukkueen eteen niin katsomossa kuin junnukentilläkin. Asioista pitää puhua suoraan ja avoimesti. Nämä jutut vaivaavat minua. On oikein erinomaista, jos ne eivät vaivaa sinua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s