Valtavan merkittävä kirjoitus

Eilen 10.8.2013 tapahtui jotakin täysin mullistavaa suomalaisessa jalkapallossa. Ainakin jos on uskominen Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaan ja Palloliiton puheenjohtajaan. Molemmat nimittäin hehkuttivat Stadikalla pelattua Super Matchia valtavan merkittäväksi suomalaiselle jalkapallolle. Haluaisin todella tietää, että millä perusteella? Kentiäs merkitys on siinä, että ottelu osoitti kuinka paljon olemme perässä kaikessa verrattuna seurajalkapalloilun absoluuttiseen huippuun tai ehkäpä meillä oli mahdollisuus oppia pelistä miten preseasonin markkinointityö tehdään maailmanmalliin. Koska sen me jo tiedämme miten paljon kannattajia kansainvälisillä isoilla futisbrändeillä on Suomessa ja miten vähän tätä ihmisryhmää suomalainen futis kiinnostaa. Toki tapahtuma oli hieno ja tunnelma hyvä. Minä kyseenalaistan vain sen vaikutuksen suomalaiselle futikselle.

Super Match ja sen saamaa kiinnostus ja yleisömäärä toimi loistavana esimerkkinä siitä miten vahva tuote jalkapallo on. Tällainen harjoitusottelu hyvin järjestettynä ja markkinoituna veti Stadikan täyteen ja loi kreisin festarimeiningin ympärilleen. Miten isoilla kirjaimilla tarvitsee, anglismia käyttäen, hieroa seurajohtajien naamaan sitä faktaa, että kiinnostuneita futisasiakkaita on Suomi pullollaan, kunhan saadaan tuote kuntoon.  Ei tarvita mitään vippaskonsteja tai yksittäisiä onnenkantamoisia vaan pitkäjänteistä työtä niin kentällä, kabineteissa kuin markkinoinnissakin sillä yleisö on jo valmiina kunhan joku vain hakee sen pois tuulihattujen maasta.

Ensimmäinen askel onkin itsesäälissä rypemisen lopettaminen. Meidän on kunnioitettava itse sitä työtä jota me teemme, jotta sitä voi joku muukin arvostaa. Meidän huippujohtajamme eivät voi kulkea ympäriinsä hehkuttamassa kaikkea mikä tapahtuu muualla. Samaan aikaan kuin pikkupomot taas itkevät kotimaassa kaikkea mikä on huonosti. Asiakkaille vahvistuu vain entisestään se käsitys, että muualla kaikki on hienosti ja meillä kaikki on paskaa. Kiitoksia vain se on jo tiedossa. Lätkäpuolella on tajuttu esimerkillisen hyvin se,  miten sillä ei ole mitään merkitystä millainen tuote todellisuudessa on kunhan vain kaikki haluavat uskoa sen olevan loistava. Suomalaisen jääkiekon taso on pudonnut kuin kivi, mutta näppärällä markkinoinnilla ja kansallisen hegemonian härskillä hypettämisellä on ilmapallo kuitenkin pidetty korkealla. Tässä suhteessa siis meillä on kovaa näyttöä siitä, että vaitteet tuotteen sisällön laadusta vaikuttaisivat mitenkään sen myymiseen. Jääkiekon esimerkillä on siis täysin mahdollista nostaa jalkapallonkin suosiota ilman, että itse pelin tarvii parantua merkittävästi. Riittää kun pistää lisää meikkiä naamaan ja täytettä rintavarustukseen niin saadaan jalkapallon asemaa viihdetuotteiden kadunkulmalla nostettua kummasti.

Kapitalismia usein haukutaan jatkuvan kasvun ajatuksen mahdottomuudesta. Ammattiurheilussa se taas on ainoa keino. Jatkuva kasvu ei luonollisestikaan toteudu ja välillä pudotaan kovaa ja korkealta, mutta sitä on yritettävä taukoamatta. Vain pyrkimällä tekemään kaiken paremmin joka päivä voidaan kulkea kohti parempaa. Meillä on jämähdetty tekosyiden keksimisen kierteeseen. Kaikki käyttävät aikansa siihen, että syytellään muita. Milloin mitäkin. Syyllisiä suomifutiksen korpivaellukseen riittää uusia joka viikolle. Ratkaisuja ongelmiin ei sen sijaan ole kellään. Voin  tässä vaiheessa todeta, että maajoukkueen pääsy arvokisoihin ja jonkun seurajoukkueen onnistuminen eurocupeissa ei nosta lajia suosta, vaikka hetkellinen boosti varmasti saataisiinkin. Suomifutis nousee tasan silloin, kun yhdessä tuumin päätetään lopettaa makaaminen rähmällään maailman edessä ja noustaan omin jaloin pystyyn ja lähdetään kapuamaan tyvestä kohti latvaa. Niin kauan kun koitamme rakentaa joulukuusen tähdestä alkaen olemme tuomittuja katselemaan maailmaa katajasta käsin.

HYVÄ RÄPY!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s